შემადგენლობა:
მომზადება:
ფქვილი და მარილი კომბაინში მოათავსეთ და შეურიეთ. დაუმატეთ დაჭრილი კარაქი და კარგად ათქვფიეთ, რომ ფხვიერი მასა მიიღოთ. დაუმატეთ 6ს.კ წყალი და ღვინის ძმარი და 5-6 წუთის განამვლობაში თქვიფეთ. ცომი თითებით ასრისეთ, თუ საკმარისად შეკრული არ არის, დაუმატეთ ერთი ს.კ წყალი. 2-3 წუთი ურიეთ და სივ გასინჯეთ. გამზადებული ცომი ფხვიერი უნდა იყოს. ცომი გააბრტეყელთ და გამჭირვალე ცელოფანში შეფუთეთ. მაცივარში შედგით სულ მცირე, 1 საათით. ცომს ცელოფანი მოხსენით, გაყავით ორ ნაწილად( ორფენიანი ღვეზელისთვის) ან ორ მესამედ და ერთ მესამედ ნაწილებად ზედაპირის გასაფორმებლად. ცომის ნაწილი გრილ სამუშაო ზედპირზე გააბრტყელეთ მრგვლად : სისქე- 3 მმ, დიამეტრი – 33 სმ. სწრაფად იმუშავეთ,, რომ ცომი ძალიან არ დარბილედეს. შუაგულიდან თუ გააბრტყელებთ, სადაც ცომი უფრო სქელია, სწორი ზედაპირი ადვილად გამოგივათ. დარცენილი ცომი ცელოფანში ხელახლა შუფუთეთ და გამოყენება,დე მაცივარში დააბრუნეთ. ცომი საგლინველაზე გადაფინეთ და ფორმაში ჩადეთ.ზედაპირი და კიდეები ფრთხილად მოასწორეთ, რომ ცომი არ დაიშალოს. ზემოდან სნაგლინველა გადაატარეთ. ცელოფანი დააფარეთ და ნახევარი საათით მაცივარში შედგით. გულსართი გემოვენბის მიხედვით მოამზადეთ.ორფენოვანი ღვეზელისთვის-ცომის დარჩენილ ნაწილს ცელოფანი მოხსენით, გააბრტყელეთ 33 სმ სიამეტრის წრე. ფორმაში ჩადებულ გულსართს დააფარეთ, კიდეები შეაერთეთ. ღვეზლის გასაფორმებლად ფარჩენილ ცომს ცელოფანი მოხსენით. დაახლოებით 28/30 სმ-ზე გააბრტყელეთ და ოვალური ფორმა მიეცით. ცომის საჭრელი გორგოლაჭით 2ს.კ-ის სიგანის ზოლები დაჭერით. ზოლების ნახევარი გულსართზე ერთი იმართულებით მოათავსეთ,დანარჩენი ზემოდან ჯვარედიდან დააფინეთ. ზოლები ზედაპირზე ბოლომდე ისე დააწყვეთ, რომ ცომის კიდეები ფორმიდან დაახლოებით 1სმ-ზე გადმოვიდეს. წყლით დანამეთ და ქვემოდან ამოკეცეთ.
ცომის ბურთულები ნუთელათი |