შემადგენლობა:
ჯემი:
მინანქარი:
მომზადება:
გახეხეთ 1 ც ლიმონი( მხოლოდ ყვითელი ნაეილი, რადგან თეთრი ნაწილი ძალიან მწარეა). ცალკე გადადეთ. 3 კვერცხის ცილა დაგული გააცალკევეთ. გადაინახეთ მხოლოდ გული, ცილა არ დაგჭირდებათ. ცალკე თასში გატეხეთ 1 კვერცხი და დაუამტეთ გადანახული 3 კვერცხის გული, 150 გ შაქაქარი და მიქსერით ათქვიფეთ გათეთრებამდე. შემდეგ დაუამტეთ კიდევ 2 კვერცხი და განაგრძეთ თქვეფა. ეს პროცესი გაიმეორეთ მანამ, სანამ 8 კვერცხს ბოლომდე არ გამოიყენებთ. ბოლოს დამატებულ კვერცხებთან ერთდ გახეხილი ლიმონი ცედრაც ჩაყარეთ.ფქვილი 2-3 -ჯერ გაცერით.
ათქვეფილ მასას დაუამტეთ ფქვილი და ხის კოვზით ფრთხილად ურიეთ. ბისკვიტის ფორმას ფუნჯით მოუსვით გამდნარი კარაქი და 1ს.კ ფქვილი მოაყარეთ. ჩაასხით მომზადებული ცომი.
ღუმელი გააცხელეთ 180 გადუსამდე. შედგით ბისკვიტი და 20-30 წუთინ განმავლბოაში გამოაცხვეთ. ცხობისას ცომი გასინჯეთ. ამისთვის ბისკვიტს ხის ჩხირი ჩაურჭვეთ, თუ მშრალი დარჩა, ესე იგი, ბისკვიტი გამომცხვარი. მზა ბისკვიტი გამოიღთ ღუმლიდან და აცადეთ შეგრილება.
გარგარი ან ატამი გაფცქვენით და გამოაცალეთ კურკაა. დაჭერით, დაახით ½ ჭიქა წყალი და წამოადურეთ. იქამდე ადუღეთ, სანამ ხილი კარგად არ ჩაიშლება. შემდეგ დადგით ცეცხლიდან და წვრილ საწურში ან საცერში გახეხეთ. ხილფაფა ისევ ქვაბში მოათავსეთ, დაუამტეთ 150 შაქარი და ხელმეორედ შემოდგით ნელ ცცეცხლზე. გამოუდმებით ურიეთ, რომ ჯემის კონსისტნცია მიიღოთ. შემდეგ გადადგით და აცადეთ გავივება.
გამომცხვარი ბისკვიტი ფორმიდან გადმოიღეთ და ორ ნაწილად გაყავით. ქვვედა ფენა ბრტყელ ლანგარზე მოათავსეთ. თანაბრად გადასუვით წინასწარ მომზადებულ ხილის ჯემი და ზემოდან მეორე ფენა დადეთ.
ქვაბში წამოადუღეთ 400 გ შაქარი და 150 მლ წყალი/ განუწყვეტლივ ურიეთ. როგორც კი დუღილს დაიწყებს, ჩააწურეთ ლიმონის წვენი. ხარშეთ ,სანამ კარგ სიროფს არ მიიღებთ.
გადმოდგით ცეცხლიდან და როცა გაგრილდება, გათეთრებამდე ათქვიფეთ. დაუმატეთ რძე, 4 წვეთი საკონდიტრო საღებავი და ისევ მოურიეთ. თუ ძალიან გამაგრდა, მაშინ რამდენიმე წუთით ცეცხლზე შეათბთ, რომ ისევ გადნეს.
მიღებული მინანაქარი ბისკვიტს ზემოდან მოასხით. ხის ბრტყელი კოვზით თანაბრად გადაანაწილეთ, აცადეთ შეგრილება და ისე მიიტანეთ სუფრაზე.
მკერავის ტორტი |
ამ რეცეპტს აქვს 0 კომენტარი