ლუდი მცირეალკოჰოლიანი არომატული სასმელი, რომელსაც სვიის მომწარო გემო დაჰკრავს. იღებენ ქერის ალაოს,სვიისა და მიღებული ტკბილის ალკოჰოლური დუღილით.
თუ კი ლუდი თქვენი ერთ-ერთი საყვარელი სასმელია, მაშინ ეს ფაქტები აუცილებლად დაგაინტერესებთ.
4000 წლის წინ ბაბილონში არსებული ჩვეულების თანახმად, ქორწილიდან ერთი თვის განმავლობაში
პატარძლის მამა სიძეს ყოველდღიურად თავზე თაფლის ლუდს ასხამდა და ამიტომ შეერქვა ამ პერიოდს
” თაფლობის თვე”.
თერმომეტრის გამოგონებამდე, ლუდის მხარშველები ზუსტ ტემპერატურას ცერა თითით საზღვრავდნენ.
ასირიელების გადმოცემით, ჩვენს ერამდე 2000 წელს ნოეს კიდობანში ლუდი ინახებოდა.
ვიკინგები ლუდის წინაპრის, ქარვისფერი ელის და დალევის შემდეგ უფრო გამბედავები ხდებოდნენ.
ძველი ეგვიპტელები ერთმენთს ესალმებოდნენ ფრაზით ”პური და ლუდი”.
რეცეპტებს შორის მსოფლიოში ყველაზე ძველი ლუდის რეცეპტია.
ისტორიკოსების მტკიცებით, შუა საუკუნეებში ბერები მონასტრებში ლუდს ხარშავდნენ და მათ დღეში 5ლ
ლუდის დალევა შეეძლოთ.
ლუდის ბოთლების ყველზე დიდი კოლექცია ვინმე რონ ვენერს აქვს, რომელმაც 1982 წიდან დღემდე 11644
ბოთლი შეაგროვა, აქედან 7128 ბოთლი გაუხსნელია.
ლუდის ყველაზე დიდ ფესტივლად მიიჩნევენ ოქტომბერფესტს.
სვია ერთადერთი მცენარეა, რომელიც განსაზღვრავს ლუდის გემოს და ხარისხს.
რძის მომზადება ფხვნილიდან |